Over


De Kempense Heuvelrug is alom gekend in de Kempen en daarbuiten als het grootste reliëf van de regio.

Op deze rug zijn, door de krachten van de natuur en eeuwenlang gebruik door mensen, sporen aangebracht en uitgekerfd. Van een veelzijdig bodemgebruik is de heuvelrug geëvolueerd tot een groot aaneengesloten bos met een hoge natuur- en erfgoedwaarde.

Geflankeerd door de valleien van de Aa in het noorden en de Kleine Nete in het zuiden, verbindt deze 15 km lange bult, met de bijhorende duingebieden de gemeenten Retie, Kasterlee, Herentals, Lille, Vorselaar en Grobbendonk.


Hoogtemodel Kempense Heuvelrug

Rijke geschiedenis, bijzonder landschap: ontdek de landschapsbiografie Kempense Heuvelrug Kasterlee

Landschapsbiografie en -visie ‘Kempense Heuvelrug tussen Lichtaart en Kasterlee’

De Kempense Heuvelrug in Kasterlee werd uitgebreid onderzocht in samenwerking met het agentschap Onroerend Erfgoed. De landschapsbiografie brengt op een verbeeldende en overzichtelijk wijze de ontstaansgeschiedenis van het landschap, en de interactie met de mens, in beeld. Momenteel is in een fase 2 een landschapsbiografie en –visie voor de hele heuvelrug en valleien in opmaak, het boek verschijnt einde 2021.

De volledige biografie en –visie ‘Kempense Heuvelrug tussen Lichtaart en Kasterlee’ kan je hier downloaden.

De heuvelrug in Kasterlee zit boordevol verhalen en relicten die  getuigen van het verleden. Uiteraard is er de rug zelf, overblijfsel van wat ooit de zeebodem was en nu bewaard als cuesta.


Landschapstoerisme

De Kempense Heuvelrug in Kasterlee heeft een lange traditie in ‘landschapstoerisme’. Verschillende generaties inwoners en toeristen hebben goede herinneringen aan het spelen in het zand van de Hoge Mouw of het klimmen op de luchtwortels van de dennen op Kabouterberg. Om het toenemende toerisme in evenwicht te houden met landschappelijke kwaliteiten werd het project Slapende Reus opgestart. Het partnerschap wil een duurzaam toerisme promoten waarbinnen landschaps- en erfgoedzorg voorop staat.  Vanuit deze ambitie zetten gemeente Kasterlee, Provincie Antwerpen, Toerisme Provincie Antwerpen samen met het regionaal landschap hun schouders onder dit project dat leidde tot de Slapende Reus, een innovatief concept waarbij de toeristische ontwikkeling steunt op een vooruitstrevende landschapsvisie en doorgedreven landschapsbiografie.